EURONEST a participat la Forumul Economic de la Krynica-Zdroj, Polonia

În perioada 5-7 septembrie a.c. a avut loc, la Krynica-Zdoj, în Polonia, cea de-a XXVII-a ediție a Forumului Economic.  La eveniment au participat peste 3.000 de invitați și 500 de jurnaliști din 60 de țări.  Printre invitații speciali din acest an s-au numărat Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Președintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, Președintele Macedoniei, George Ivanov, fostul Președinte al Ucrainei, Viktor Yushchenko.

Regiunea Nord-Est a fost reprezentantă de o delegație din care au făcut parte președinții consiliilor județene Neamț și Suceava, Ionel Arsene și Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Vasile Marciuc, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Iași – Marieta Afilipoaie și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Robert Cotună și Cosmin Cristal.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a participat la panelul „Business Services Sector – a Driving Force of Urban Development”, organizat sub patronajul Ministerul de Afaceri Externe al Republicii Polone. Directorul executiv al ADI EURONEST, Alina Popa, a moderat discuția în cadrul căreia au avut intervenții Marek Michalik, Președintele Consiliului de Administrație al Zonei Economice Speciale Lodz, Polonia, Arkadiusz Checinski, Primarul orașului Sosnowiec, Polonia, Oleg Matukevich, Președintele Fundației pentru Cunoaștere și tehnologie pentru IMM-uri, Rusia, Inmaculada Valencia, Director al Biroului Regional din Bruxelles al Guvernului Regiunii Cantabria, Spania, și Marieta Afilipoie, Director executiv în cadrul Consiliului Județean Iași, Romania. Dezbaterea a vizat elementele de context economic specifice țărilor de proveniență ale participanților și a trecut în revistă facilitățile oferite de administrațiile locale/regionale sectorului serviciilor, precum și impactul acestui sector în dezvoltarea orașelor mari. Concluzia care s-a desprins a fost aceea că asistăm la o transformare a modelelor economice atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, iar politicile de susținere trebuie, la rândul lor, să se adapteze noilor nevoi specifice care țin de asigurarea de resurse umane calificate, servicii publice de calitate și de o strategie clară, cu un plan de implementare asumat dincolo de ciclurile electorale.

Pe lângă participarea la dezbaterile și panelurile din cadrul Forumului, reprezentanții ADI EURONEST au avut discuții și întâlniri de afaceri cu potențiali parteneri din Germania, Polonia, Ucraina, SUA ș.a.

 

1x 2 3 6 7 8 9 9x 14 15 16 17 18 19 22 23