Astăzi a avut loc Conferința de lansare a proiectului “ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunitățile de origine prin susținerea antreprenoriatului”.
Proiectul este derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, în parteneriat cu Eastern Marketing Insights SRL și Primăria Municipiului Iași, începând cu data de 19 septembrie a.c., și este destinat românilor din Diaspora care doresc să revină acasă și să-și înființeze o afacere aici.
Obiectivul proiectului îl reprezintă încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării a 30 de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din Regiunea Nord-Est de către persoane aflate în Diaspora.
BUGETUL total al proiectului este de 8.407.970,43 lei, din care vor fi finanțate 30 de firme nou înființate cu aproximativ 40.000 euro/firmă (minimum 2 firme în fiecare județ). „Cel mai prețios capital al județului Iași și al Regiunii îl reprezintă oamenii săi. Dispunem de resurse umane înalt calificate în marile centre universitare de aici, a căror pregătire aduce plus-valoare economiilor marilor capitale ale lumii. Proiectul ReCONNECT Diaspora este un proiect care va contribui la dezvoltarea regiunii și implicit a județului Iași. Este necesară înființarea unor firme competitive, nu doar a unora „pe hârtie”. Este timpul să îi aducem acasă pe cei care au pribegit ani buni în căutarea unor locuri de muncă bine plătite, în sprijinul cărora vom veni și cu un pachet de servicii care să-i ajute să crească și să se maturizeze”, a declarat dl Maricel POPA, Președintele EURONEST și Președintele Consiliului Județean Iași.
Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, solicitantul și partenerii vor derula campanii de informare și promovare în municipiile reședință de județ din Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Pentru a ajunge la grupul țintă vizat, vor fi organizate acțiuni și în țările unde există comunități semnificative de români (inițial în Italia, Spania, Germania). Locațiile și datele evenimentelor vor fi anunțate în timp util pe site-ul proiectului.
Granturile pentru deschiderea de noi afaceri vor fi acordate prioritar persoanelor care vor participa la cursurile de formare antreprenorială și la celelalte activități din cadrul proiectului.
Calendar estimativ al activităților:
octombrie 2017 – ianuarie 2018: informare și selecția grupului-țintă;
februarie – iunie 2018: derularea cursurilor de formare antreprenorială;
martie – august 2018: organizarea concursului de selecție a planurilor de afaceri;
septembrie 2018 – august 2020: înființarea, finanțarea și dezvoltarea firmelor nou create; alte activități specifice.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a fost înființată, în 2008, de către consiliile județene din Regiunea Nord-Est pentru furnizarea de servicii de interes public la nivel regional. Până în prezent, EURONEST a derulat proiecte de peste 120 de milioane lei. În perioada 2015-2017, EURONEST a contribuit la atragerea, de către firmele de IT din Regiune, a peste 40 de milioane de EUR, prin Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub.
Linkuri utile: www.clustereuronest.ro / FB