Au fost alese noile organe de conducere ale ADI EURONEST

În data de 28 iulie a avut loc, la Iași, ședința de constituire a noilor organe de conducere ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. ADI EURONESTa fost înființată în 2008, Consiliul Județean Iași fiind membru fondator și lider de asociere, alături de celelalte consilii județene din Regiune: Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui. Până în prezent, au fost atrase peste 22 de milioane de euro pentru investiții în infrastructura pentru situații de urgență, dezvoltarea și actualizarea programelor de studii de licență și master destinate TIC de la universitățile din Regiune, subvenționarea de stagii de practică ale studenților la companii de profil, promovarea oportunităților de investiții, derularea de proiecte de cercetare industrială comune între companii și universități pentru dezvoltarea de soluții și tehnologii cu aplicabilitate în economie.

Președintele Consiliului Județean Iași, dl Maricel Popa, a fost ales Președinte al Asociației, funcția de Vicepreședinte revenindu-i dlui Costică Macaleți, Președintele Consiliului Județean Botoșani. „Toate acțiunile noastre trebuie să se concentreze pe atragerea de fonduri în Regiune. 2016-2020 sunt ultimii ani în care România mai primește bani europeni în mod direct, astfel încât obiectivul nostru, la nivelul ADI EURONEST, este să valorificăm fiecare oportunitate de finanțare și, în egală măsură, să ne pregătim, din punct de vedere al capacității administrative, să fim competitivi la nivel european după 2020, să concurăm, cu șanse reale, cu state puternice precum Franța Germania, Italia. În acest sens, am și convenit cu Președinții consiliilor județene membre să nu ne limităm la doar cele două întâlniri anuale obligatorii, ci trimestrial, în fiecare dintre județe, astfel încât fiecare comunitate să aibă ocazia de a participa în mod direct la stabilirea direcțiilor de acțiune”, a declarat dl Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași și al ADI EURONEST.

Cu prilejul constituirii noii conduceri, s-a discutat și despre acțiunile și proiectele care vor fi inițiate până la finalul anului de către ADI EURONEST. Astfel, vor fi avute în vedere intervenții destinate unor comunități marginalizate din Regiune, sprijin pentru investiții ale companiilor de IT în vederea accesării de fonduri europene și creării de locuri de muncă în județele membre, organizarea unui eveniment destinat start-up-urilor și crearea unui drum al vinului care să propună pachete integrate de servicii turistice, cu implicarea cramelor și podgoriilor din Regiune, a agențiilor de turism și a locațiilor de cazare interesate.
Următoarea ședință va avea loc la mijlocul lunii octombrie, la Vaslui.